Jul 31, 2012

Kisah 8months

July 26, 2012; Genap masuk 8bulan 3hari, kena masuk ward.

Kisah bermula petang July 25 lagi. Balik nursery ptg tu, tgk air hidung dh meleleh .. Dlm kepala igtkn running nose biasa.
Malam tu, dinner mcm biasa, meragaih mcm biasa


Tp tdo mlm tak mcm biasa. Bunyi kahak mmg byk, napas bunyi tesekat and tak lepas.
Tdo setengah jam, jaga setengah jam, tdo setengah jam, jaga setengah jam .. Smpai laa sahor kol 5pg Imran temankan, hihihih. Ddy dh flat sbb sepnjang mlm ddy bejaga, mama? Errrkk.


Siangnya bawak ke KPJ Kajang, doc kata kahak byk then dpt neb sekali, check smula lepas neb, doc soh tahan ward. Hukhukhukhukk. Demi kebaikan anak, ku turutkan. Ptg tu blk pack brg and berbuka dlu .. Mlm sket bru p check in. Ddy kata barang byk mcm nk duk sebulan, huhuhuhu.

Dlm kol 930pm++ smpai utk check in kt KPJ, procedure amek darah. Mama tak putus2 selawat zikir dan doa, hati mak mana tak riso, anak nk kena cucuk jarum besor utk amek darah. Alhamdulillah, not even a single ekkk, apatah lagi nanges, hihiiihii.
Bravooo my lil Khayr Imran!


Muka dh nantokk lepas masukkan jarum ni .. Huhuuu. After few mins, dh bleh masuk dlm ward.

Sepnjg mlm tu, dijaga rapi oleh nurses, ubat and neb on time. Alhamdulillah.. Tough btul bby Imran, takda pon nanges apetah lagik nk amukan ... Kecuali kecuali kecuali .... jgn kaco waktu tdo je hihihihi. Klu nurse mai bg time tdo, mama akan kata nk tgu Imran bgn gak .. We have the right. Ntah, rs kesian kot bby tekejut bgn utk mkn ubat. Org tua pon marah kan klu dibuat gitu.



Menjadi favourite bby sgt masa dlm ward, sebab memudahkan keja nurse, hehehehe.

Day 1:


Sorry laa, efek ntah apa apa plak gmbar, saja try hihihi.

Selain mkn ubat and dpt neb, ada jugak rawatan fisioterapi. Mmg saiko btul sapa yg tgk klu tak kuat mental and fizikal. Hahahahhaa. But you have to be strong for the good sake! Klu mak ayah tak kuat, camno anak nk kuat kannn.

Rawatan ni mmg scary kot (at least mamat yg buat ni manis and good looking orgnya hihihi)



Dia akan balut bby mcm bedung ni. Then tepuk, bunyi kuat gilaa tepuk! Tepuk dada then pusing, tepuk belakang plak which last for 15mins! Lama hoihhhh rs tgk anak kena tepuk. I have the video, tp tanak la publish hehehehe satg org p upload kt youtube kata penderaan. Hahahahaha. Ada masa Imran smpai tetdo masa tepuk blkg ni, pnya la rs comfort kot. Cool btul bby!

See Imran masih steady walopon kena tepuk dada, tny selera hihihih. Nanges sket sket bila nk find tune, once dh dpt comfort position, Imran duk dendiam, mata terkebi lkebil tgk si tukang tepuk tu, merenung masa depan.
Procedure tepuk ni katanya utk release the stubborn kahak so that easier utk next procedure - sedut kahak! Dorg akan masukkan tiub kecit dlm idung then sedut! Time ni mmg nanges laa, but still we are there to support Imran, at least masa break few second sempat tarik napas, hela napas, mata kebil kebil tgk mama and daddy, hihihihi. Alhamdulillah, dikurniakan bby yg kuat!

Sepanjang procedure, hati ni tak usah kata laa berdoa beselawat berzikir .. Mulut ni tak henti support Imran, tough bby, strong boy mama ni, nnt baik cepat .. Well it works! Alhamdulillah .. This is so called energy law.


Apapon, my personal opinion, ibubapa mmg memainkan peranan yg sgt sgt sgt penting utk support anak! Be positive, be positive, be positive and be strong! Support yr baby!

Ada parents kt ward yg asyik negative sgt pasal bby dia, pasal doc and mcm mcm lagi. Bby nanges pon tak dipujuk, kata procedure byk yg menyusahkan. Bagi aku, anak perlukan support kita, kata kata positive utk didengar, kata kata yg menyenangkan dia, hilangkn rs takot gementar dia. Kita yg tua ni pon takot nk cucuk la mkn ubat bagai, inikan bby. Banyakkan bercakap yg positif dgn bby, membaca ayat ayat al-quran dan zikir yg menenangkan bby .. InsyaAllah, keadaan bertambah baik dgn izinNya.




Sudahlah tak sihat, kenapa nk ditambah dgn rs resah gelisah sedih tak bertempat? Adakah itu yg dpt pulihkan sakit?


Hmmmm ... Tipu lah klu kata hati ni tak risau pasal anak tak sehat .. Tp bila tgk condition bby Imran yg active mcm biasa, buat aku takda laa risau sgt smpai tdo tak lelap ka apa hehehehe. Maybe my simple thought, as long as bby active, mkn minum mcm biasa and ok, kencing berak ok, takda muntah .. Jd tak perlu laa risau yg melampau, akan effect pada diri kita and bby juga.


Day 2:


Muka seronot teruja mama selimutkan dgn selimut spital, berat and comfy kot.

Masuk hari kedua, si kecit ni dh mulaa laa boring. Limited space utk bby beraksi. Aduuyaiii, jenuh melayan laaa kehendak si kecit. Ada la penyelamat, playroom .. Tp tak setiap masa dibuka. Klu time buka tu bleh laa lepas beraksi jap.

Doc check pagi tu, kata dh improve byk, klu tadek aral ptg dh bleh discharge.
Sekali check ptg, doc kata still nk monitor lagi smpai esok pagi. Ok laa, biar btul btul baik sebelum bawak balik kann.


Ini kes dh boringggg sgt. Suka sgt buat muka gini klu boringggg! Gerammmm tauuu!

Hari kedua ni tak payah citaa laa sgt, sbb keja bby asek nk meragaihhh ja, beraksi tak kira masa dan ketika .. Lepas mkn ubt jaa dpt tdo kejap huhuhuh, lepas beraksi dpt laa tdo kejap .. Selebihnyaaaa beraksi. A good sign yg bby dh sehat kannn.


Last day :


Layan tdo sungguh ehhh, mentang laaa dh nk discharge, hihihihihi.

Lepas dpt summary dari doctor, kes Imran hanyalah kahak yg degil dan banyak .. Alhamdulillah tak kena infection apa. Maka bleh discharge, yahoooooooo! Ddy trus balik umah dlu pagi tuu kemas umah basuh baju etc etc etc, sementara tgu procedure discharge. Hikkkss.



Layannn melodi dluuu, zasssszzz!

Seronot plak aku buat karangan pasal Imran, heeeee.

Ohhh he lost some weight duatiga menjak ni .. Tp aku tetap positive, as long as anak aku active! Aku bukan laa doc pakar, tp ntah, aku rs ok kot indicator aku as layman pasal perubatan.

Imran sudah ada 3 batang gigi. Mula tumbuh 2 batang yg bawah at age of 7months. Baru mgu lepas perasan, ada satu gigi kt atas dh muncul. And another kt atas tgh nk kuar lagi! Happy!!
Ohhh masih tak berpeluang nk snap gmbar gigi nyaaa! Heeeeee.


Kesimpulan, biar laa anak aku tak tembam bamm bamm mcmm anak org lain, tp anak aku dh boleh berdiri klu bergayut at age of 7months++, anak org lain hado? Hahahahahahaha.



Boleh angkat bontot sekaligus merangkak at age of 6months 4days, kau hado? Hahahahahhaahha.
Malas aku nk layan org nk compare compare pasal anak ni. Tp kali ni mmg aku purposely taip kt blog aku.

Setiap kurniaan Allah tu ada la lebih dan kurangnya. Dok buat apa kalut sgt ntah nk compare, meluat tau? Ehhh tak baik meluat meluat. Hihihihihih.

Aku prinsip senang ja, aku maafkan kau, aku takda apa apa dh kaitan dgn kau, p mampos la kau dgn dunia kau. Bunyi kasaq kan. Ayat manis bleh refer sini, hehehehehe.




Selamat bersahur!



- Posted using BlogPress from my iPad

3 comments:

Imaan09 said...

alohaii baby imran..kesian kamu..nasib baik dah ok..
1) hospital y bayar mahal ni, doctot nye memang sangat cekap buat IV line..iaitu cocok kt tangan tu..
2) Doc Asmuni kah itu..?
3) gila strong baby imran..n kamu skali laa..hehe.. tepuk belakang tu kuat tp xsakit, sebab ada gelembung udara dia buat kt tapak tangan, bukan tampor sesedap rasa..ngeh3..
4) waaa.. KPJ kajang, dekat saja, napa x kabo kt makcik, boleh mak cik dtg melawat baby imran..

alhamdulillah dah sihat..
procedure phlegm suction tu sakit tp sgt effective!!

Amira Alim said...

wahhhh!! super boy!!super strong baby!! cool baby imran! byk nak nk puji ni..ape2 pun..tahniah kepada mummy n daddy nya jugak..bravo to both of u!

Anonymous said...

baru baca..strong im!! sakit2 pn cute, tampo kang!

kakakokie